Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2007 13:28 - Истината за услугата "пътна помощ" в България
Автор: gogo2 Категория: Новини   
Прочетен: 13115 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2007 13:38


Бих искал да споделя горчивият си опит с българските фирми, предлагащи услугата "пътна помощ" и "репатриране" на територията на Република България, както и резултатите от последвало проучване от моя страна. Предварително искам да уточня, че не задължавам никого с моето мнение и не твърдя, че моите проучвания са най-точни. Целта на този материал е просто да изкажа моето ЛИЧНО мнение на гражданин и потребител.

Първият мит, който искам да развенчая е, че тази услуга се предоставя от държавната фирма СБА и всички останали са на договор към тях. Това определено не е така. Фирма СБА отдавна не е държавна, а всички останали фирми са самостоятелни, със собствено управление, ценова политика и отношение към клиента. Има и доста хора, които предлагат услугите "пътна помощ" и "репатриране", а всъщност са физически лица, които дори нямат фирми, а за разрешителни и каквато и да е политика въобще не може и да става дума. Това са т. нар. в таксиметровия бранш "копърки". Ако попаднете на такъв, със сигурност ще останете недоволен от услугата и цената, която ще платите.

На второ място искам да обърна внимание, че почти всички фирми, включително и СБА (в известна степен) работят с морално остаряла и не винаги пригодена за нуждите техника и персонал, който няма нужната квалификация. Вижте какво се е случило с alexnenov, когато е използвал СБА: Клуб Мазда - България

За съжаление повечето фирми в страната злоупотребяват с факта, че човек прибягва до услугите им, когато е притеснен и/или няма друг избор. В тези случаи се започва пазарене и спекулативно "надуване" на цената.

Друго на което бих искал да обърна внимание са т. нар. абонаментни карти и програми на отделните фирми. Цените, които ще чуете са най-различни: от 35,00, през 50,00 - 60,00 до 99,00лв. Ако се абонирате, различните фирми обещават какво ли не, но почти винаги се касае просто за рекламен трик-уловка и дадената фирма винаги намира начин да се измъкне и да не предостави услугата или поне не на преференциалната цена. Вижте например т. 7.2 и 9.6 в Договора за абонамент на Интерамерикан България

Разбира се има и фирми, които се стремят да предлагат качестени услуги на достъпни цени, но за съжаление все още са малко.

В заключение ще си позволя да дам няколко съвета, изхождайки от моя опит ( виж поста "Случаи с пътна помощ") и в следствие на проучванията, които съм направил:

  1. Проучете условията и цените на няколко фирми – не се подлъгвайте по оферти от рода на: цена от ХХлв. (не се знае до колко може да се стигне).
  2. Информирайте се подробно какво включва цената – може да се окаже, че ще бъде начислена такса за товарене и разтоварване или такса лебедка.
  3. Посочете каква е колата и какви са щетите, за да не бъдете "натоварени" в цената впоследствие – ценообразуването понякога се влияе от марката и модела на колата (например ако автомобила е по-висок клас).
  4. Не се доверявайте на случайно минаващи автомобили на пътна помощ, особено ако сте на магистрала или извън населено място. Първо попитайте какви са цените на услугите.
  5. Не се доверявайте на препоръчната от пътните полицаи фирма - тя не винаги е най-добрата, а и най-често фирмата плаща процент на полицая, за да бъде "препоръчана".
  6. Не използвайте услугите на хора с автомобили или камиони, на които няма изписано името на фирмата, а само телефонен номер. Не става въпрос за надписите "сервиз", както и името на някой застраховател, а например – СБА.
  7. Информирайте се дали издава фактура за услугата "пътна помощ" – ако не издава такава или например за "транспортни услуги" или "сервизни услуги", то това е нелицензирана "копърка".
  8. Запитайте дали дадената фирма има договор със застраховател или дали се признават от застрахователите фактурите им – това е гаранция, че фирмата е лицензирана (не се доверявайте на залепени стикери, които меже да се вземат от всеки пазар).

 

В случаите, когато попаднете или се доверите на нелицензирана фирма рискувате, освен да бъдете излъгани с цената и да получите некачествена услуга, но и да се получат повреди по автомобила Ви.

Разбира се можете да следвате всички съвети, ако имате възможност, но в днешното време на интернет, мобилни комуникации, GPS системи и др., в днешното време на свободен пазар и пазарна конкуренция ВИЕ ВИНАГИ ИМАТЕ ИЗБОР!

Искрено се надявам на никого да не се налага да прибягва до услугите на подобни фирми, но нищо не се знае. Ще се радвам, ако мога да бъда полезен на някой с този материал, включително и на фирмите, предлагащи тази услуга.

 

За пример ще дам цените и условията на някои фирми за репатрирането на леки автомобили:
Фирми София изавънгр. празен изавънгр. пълен товарене престой повикване
СБА 48,00лв. 1,80лв./км. 2,88лв./км. 16,80лв. ? 2,90лв.
Роудхелп ? 0,90лв./км. 1,90лв./км. 13,00лв. 3,00лв./ч 1,00лв.
Интерамерикан 60,00лв. 0,60лв./км. 0,90лв./км.  ?  ?
Нирад 30.00лв. 0,60лв./км. 0,80лв./км. - 10,00лв./ч. -
paqka.hit.bg 30.00лв
(достигат до 50.00лв.)
0,80лв./км. 0,80лв./км. - 10,00лв./ч. -
Капитолия 20,00лв. + 1,00лв./км 1,00лв./км. 1,00лв./км. - ? -
Видола Кар 2003 от 25лв. (до ?) 0.70лв./км. 0.70лв./км. ? ? ?

Символът "-" означава, че услугата не се зазплаща
Символът "?" означава, че нямам информация


Тагове:   България,


Гласувай:
0



Следващ постинг

1. анонимен - Скоростно превозване
07.07.2007 22:58
Моята кола бе превозена от фирма "Нирад",цената беше такава каквото е обявена в уеб сайта им,обаче шофьора караше като бесен,доста се стреснах дали няма да ми изпадне колата,все едно не кара камион,а спортен автомобил!!!
цитирай
2. анонимен - много съм разочарован от комент...
10.01.2009 17:09
много съм разочарован от коментарите на колегите автомобилисти относно услугата "Пътна помощ".
много от коментарите не са актуални,защото колегите ползвали "Пътна помощ" са попадали на фирми,които нехаят за клиентите и както виждам
реално не са ползвали "Пътна помощ",а си позволяват да правят коментари.
Аз като механик от "Пътна помощ" при НСПП-СБА ви уверявам,че ако искате да не бъдете излъгани на пътя от т.н "копърки",срещано в коментарите,след като станете член на СБА и реално ви се наложи да ползвате услугите ще бъдете на друго мнение.
Казвам се Здравко Нинов и съм механик "Пътна помощ" при СБА.
С уважение към всички вас автомобилисти.
Безаварийно пътуване!
цитирай
3. анонимен - kato 4eli samo sba rabotiat dobre, ...
13.01.2009 10:06
kato 4eli samo sba rabotiat dobre,kolegata ninov 4ak bil razo4arovan.Ima mnogo firmi i dori i 4asnici koito za razlika ot sba praviat remont na miasto i sa po otgovorni i vejlivi ot sba.Ako se obadi6 na 146 i poiska6 da ti smeniat remaka otgovora e edin i sa6t "REMONT NA MIASTO NE IZVAR6VAME MOJEM DA VI PREVOZIM",e i tova ako ne e izmama.
цитирай
4. анонимен - nee vqrno ima i drugi firmi koito sa ...
21.07.2012 08:36
nee vqrno ima i drugi firmi koito sa korektni i rabotqt na po dobri ceni i sa po golemi profesionalisti ot cba.cenite na cba nesa taka kakto sa obqveni tova e ulovka za klienta
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gogo2
Категория: Новини
Прочетен: 41983
Постинги: 2
Коментари: 5
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930